Restaurering

Restaurering

Det här med renovering och konservering av konst är något som ligger mig varmt om hjärtat och verksamheten har växt med åren. Jag har uppdrag från såväl privatpersoner som företag och från försäkringsbolag och saneringsföretag då konst och andra föremål som varit utsatta för brand, vattenskador mm. ska återställas.

Jag har renoverat många målningar till privatpersoner, konstsamlare och företag av värmländska konstnärer som Fritz Lindström, Gustaf Fjaestad, Björn Ahlgrensson, Bror Lindh, Alfred Ekstam, Ture Ander och andra stora konstnärer som Carl Larsson, Otto Hesselbom, Bruno Liljefors m fl. Jag har lärt mig hur konstnärerna målar och vad de andvänder för olika typer av färgpigment och bindemedel i sina målningar för att få de skadade konstverken så lika originalet som möjligt. Restaurering kan förutom rengöring innebära lagning av hål och revor samt att återställa större eller mindre färgbortfall.

Jag har fått tackbrev för mitt arbete från f riksmarskalken och f landshövdingen Ingemar Eliasson.

20130828_10513120130902_09203720130913_150600

Referenser går att få på begäran .

NWT  ville komma hit och titta lite när jag lagade tavlor mm                                              Dom skrev följande i tidningen :

Göran Thor är tredje generationen i Karlstadsfirman som ägnat sig åt förgyllning och tavelramning

Grannlaga jobb att laga trasiga tavlor

KARLSTADSLIV: Tre generationer med ramar och förgyllning

Om en florist har gröna fingrar, då har nog Göran Thor fått gyllene. Med dessa gyllene fingrar och sin yrkesskicklighet gör han trasiga målningar hela igen. Utan att lämna minsta spår efter sig!

Publicerad: 2013-09-26 06:00

Att restaurera skadade tavlor är alltid en utmaning. Den här oljemålningen från 1800-talet råkade trilla ner från väggen och rakt på en pinnstol.

Efter många timmars arbete lägger nu Göran sista handen vid den restaurerade engelska oljemålningen.

Bara ett vältränat öga kan ana att tavlan har genomgått en omfattande reparation.

En skadad tavla blir på sätt och vis bättre än originalet när Göran Thor har restaurerat den. Det ska till ett mycket tränat öga för att se minsta spår av reparationsarbetet. Rengjord och fin kan därför målningen te sig ännu vackrare än före olyckstillfället.

– Men det är lätt att förstöra en tavla. Så man måste veta vad man gör och vara väldigt noggrann med alla moment. Varje restaurering är en utmaning; det är alltid något nytt, säger Göran Thor som med 40 yrkesår i ryggen har slutat vara nervös inför komplicerade uppdrag med värdefulla målningar.

Värmlandskonstnärer på tur

Just nu står en brandskadad 1800-talsmålning, en sprucken Olof W. Nilsson och en skadad Fjaestad och väntar på sin tur. Den lilla verkstaden ligger i direkt anslutning till butiken, Thors Förgylleri & Ramaffär på Rudsvägen.

– När jag kommit så långt som till att skiktmåla motivet brukar jag gå hit tidigt på morgonen, innan jag öppnar butiken, för att vara säker på att få jobba i fred.

Eget måleri

Ibland när inspirationen smyger sig på händer det även att han låser dörren, tar fram staffliet och ägnar sig åt lite eget konstnärligt skapande.

– Men nej, konstnär vill jag inte kalla mig. Ett konstintresse har förstås utvecklats under alla år som jag har jobbat med konst. Och vid det här laget kan jag det mesta om materiallära.

Mest handlar dock jobbet om inramningar. Tavelramarna köps numera som metervara från designledande Italien. På den tiden då Göran gick i lära hos sin far Arne Thor, tillverkades fortfarande många ramar från scratch.

Tre generationer

Ännu längre tillbaka, 1940, då farfar Gustaf Thor grundade firman, var det mest förgyllning av ramar, speglar och pendyler. Gustaf började för övrigt sin yrkeskarriär på just Guldlistfabriken, som då fanns i Karlstad.

Göran är alltså tredje generationens rammakare och förgyllare. Han började jobba i verkstaden hos sin pappa redan som 15-åring.

Gillade jobbet

– Det föll sig naturligt. Jag var ändå inte någon ”pennvässare”, utan det passade mig att jobba med händerna. Och ju mer jag lärde mig, desto roligare blev det.

Blir det då en fjärde generation som tar över Thors Förgylleri & Ramaffär så småningom? Det har hänt att sonen Erik har hjälpt till ibland…

– Det får vi allt se. Erik har så mycket annat för sig och jag tänker inte pusha in honom i det här om han inte är intresserad. Det får bli som det blir med den saken, skrattar Göran.

2016-06-02 10.06.082016-06-30 09.05.25